In pijn gaan en meedrijven op de stroom

 

Deze week kwam ik in aanraking met een cliënt die het Gerson dieet volgt in verband met kanker. Dit dieet kende ik niet. Het dieet beoogd het ontgiften van het lichaam en het versterken van het immuunsysteem. En het vraagt een positieve levenshouding. Of wie weet, krijg je door dit dieet te volgen wel een positieve kijk op het leven.

 

De Duitse arts Max Gerson (1881- 1959) ontdekte de relatie tussen kanker en voeding. Er wordt  ook wel gesproken over Gerson therapie. Het vraagt van de dieetvolger en zijn/haar naasten een bepaalde visie en levenshouding. Gedisciplineerd moet er worden gegeten/gedronken van groenten, fruit en andere producten uit de biologische landbouw.

Voordat het zover is moet er een boodschappenlijst worden opgesteld, de boodschappen moeten worden ingeslagen en verwerkt worden in de keuken. Door hiermee bezig te zijn en te eten/drinken verbindt een mens zich met de kwaliteiten van de planten.

Ook worden er koffieklisma’s gebruikt om de galwegen te stimuleren.

 

Het is een levenswijze die inhaakt op positief denken. Het is verhaal van de kip en het ei. Wat is er eerder: het dieet of het positief denken? Niet alleen de cliënt gelooft in dit dieet, ook zijn naasten en hulpverleners.

 

Het is een avontuur, dat wij samen aangaan. Wat mij persoonlijk raakt is dat deze cliënt zegt in de pijn te gaan in plaats van er tegen vechten. Niet eisen. Wel hopen op genezing, erom vragen. Kunnen zeggen dat het leven mooi geweest is, zoals het was. En het als een cadeau zien als er genezing mag komen. Alles is goed.

 

Meedrijven op de stroom schept mogelijkheden tot inzichten en ontwikkeling.